Yökupin reaaliaikainen langaton web-tulospalvelu – Yökuppi

Yökupin reaaliaikainen langaton web-tulospalvelu

Tervahaudanmäen yökupissa mukana olleet saattoivat huomata Hirpan häsäävän jotain kännyköiden ja kai vähän läppärinkin kanssa. Hirppa kokeili uutta langatonta online-tulosseurantaa. Sen avulla nettikatsojat näkevät lähtöaikoja ja tuloksia reaaliajassa.

Idea on varsin yksinkertainen. Tulosseurannassa mukana olevilla on metsässä mukana jokin bluetooth-laite, esimerkiksi kännykkä. Lähtöleimasimen luona on Hirpan “tulospalvelukännykkä”, joka huomaa bluetooth-laitteen ja rekisteröi lähtöajan. Sama kännykkä on sitten maalissa ja siellä se rekisteröi maaliintulon. Aina kun joku lähtee tai tulee maaliin, kännykkä lähettää siitä tiedon yökupin webbisivulle.

Kuvassa Tervahaudanmäen maalileimasin. Rastipukin jalkaan on sujautettu nokialainen. Lähtöjen aikaan Hirppa oli luullakseni heittänyt luurin jonnekin ojanpohjalle lähtöleimasimen viereen.

Faktoja systeemistä:
– ei liity emit-leimaukseen mitenkään. Voidaan käyttää myös pihtileimauksen kanssa.
– ei liity gps:ään mitenkään. Toki gps-seurannassa mukana olevien on helppo olla tässäkin mukana, koska heillä on gps-seurannan takia valmiiksi mukana sopiva laite.
– tapahtuman järjestäjän ja tulospalvelua hoitavan ei tarvitse välittää tästä mitenkään.
– tulosseurantaan pääsee mukaan vaikkei olisi gps-seurannassa mukana. Riittää, että on esim. kännykkä, josta löytyy bluetooth. Bluetooth vain päälle ja kännykkä mukaan. Kännykän mukana pitäminen ei ole huono idea muutenkaan, sillä on hyvä soittaa apua, jos sattuu jotain ikävää.
– Tulosseurannassa mukana oleminen ei maksa mitään. Mukana oleva kännykkä ei soita mihinkään, ei siirrä dataa tms. Maalissa oleva tulospalvelukännykkä ainoastaan huomaa ja se huolehtii tiedonsiirrosta.
– Ajanoton tarkkuus ei ole täydellinen, tulosten tarkkuus on noin +-10 sekuntia. Riippuu vähän siitä millähetkellä sattuu lähtemään ja tulemaan maaliin ja missä vaiheessa kännykkä sattuu juoksijan havaitsemaan. Tuukan aika heitti eilen eniten, 9 sekuntia.
– Jotta tuloksiin tulee oikea nimi, jossain vaiheessa tulee “rekisteröidä” bluetooth-laite. Eli antaa bluetooth-laitteelle juoksijan nimi. Sen voi tehdä jälkikäteen, sitä ennen tuloksissa näkyy laitteen useita merkkejä pitkä bluetooth-osoite, sellainen käsittämätön kryptinen heksahärdelli. Mutta matkaan voi siis lähteä vaikka laitetta ei olisi etukäteen rekisteröinytkään. Lähtö ja maaliajasta voidaan siten jälkikäteen päätellä kuka on kysessä. Kun laite kerran on rekisteröity, sitä ei tarvitse jatkossa enää tehdä.
– systeemin pitäisi olla varsin vaivaton käyttää. Kisan aikana kaikki toimii automaattisesti, riittää että kännykkä on käynnissä ja oikeassa paikassa, eli jos lähtö ja maali on eri paikassa pitää jonkun muistaa käydä hakemassa luuri maaliin lähtöjen jälkeen. Ja tietysti jonkun pitää muistaa ladata puhelin. Eikä kannata unohtaa luuria kisan jälkeen jonnekin ojanpohjalle.

Miten tuohon pääset mukaan? Tarkista onko kännykässäsi bluetooth. Jos on, niin selvitä miten sen saa päälle ja laita se muovipussiin ja akkuliiviin tai esim. trikoiden taskuun. Myös muut bluetooth-laitteet (esim. bluetooth gps) käyvät. Eipä sitten oikeastaan muuta. Tuloksista voi selvittää ensimmäisen kerran jälkeen mikä on oman laitteen koodi ja rekisteröidä se.

Mitään jatkoa tälle kokeilulle tosin ei ole sovittu, mutta eiköhän se saada seuraaviin kuppeihin mukaan. Aika näyttää.

Jos idea toimii Yökupissa moitteetta, tarjoaa se muitakin käyttömahdollisuuksia. Esim. eliitin väliaikapalvelun toteuttamisen kansallisissa. Hankitaan n. 100 bluetooth gps-loggeria. Eliittisajalaisille sellainen mukaan. Muutamalle rasteille kännykkä, niistä saadaan reaaliaikaiset-väliajat ja varoitukset kuulutukselle ja nettiin. Maalissa gps-loggerit puretaan ja saadaan kaikkien reitit talteen. Oikeat tulokset emitillä. Näin ei tarvita rasteille miehitystä, ei Emitin online-leimasimia eikä kaapeleita metsästää maalialueelle. Toki kännykät ja varsinkin nuo satakunta gps-loggeria maksavat, mutta ehkä jos useampi seura hommaisi 25 kpl/seura ja vaikka vuokraisi niitä kuntorasteilla tai vuokraisi jäsenten käyttöön. Ja kunkin seuran kisoihin kalusto koottaisiin yhteen. Ei ehkä aivan mahdoton ajatus, maksaa nykyinen emit-kalustokin jotain ja niitäkin lainaillaan yli seurarajojen.

Share: