Kärmesuon ennakko – Yökuppi

Kärmesuon ennakko

 

Tapahtumapaikka: Haramaantie 43 47490 Lahti.

Lähdöt: Väliaikalähdöt 19:10 alkaen. 1 min lähtövälit. Oma lähtöaika varataan paikan päällä lähtö listalta.

Radat:

A-rata 6 km/15 rastia 1:10000 haastava

B-rata 4,4 km/13 rastia 1:7500 haastava

C-rata 2,8 km/11 rastia 1:7500 haastavahko

D-rata 1,7 km/5 rastia 1:7500 helppo

Kaikilla radoilla on rastilippu sekä rastilipussa myös heijastin rastilipun yläreunan tasoon laitettuna.

Kaikki kartat A4-kokoa. Ota oma karttamuovi!

Kartta on 9/24 päivitetty tarpeellisin osin.

Yökuppi-juna suuntaa seuraavaksi Kärmesuon ympäristön maastoihin, ihan Nastolan (Lahden) ja Iitin rajan tuntumaan, pudottaen suunnistajat junaradan kupeeseen. Tapahtumapaikalle on helppo saapua kääntymällä vt12:lta Ylämaantielle (rastilippu tai muu opaste), ja siitä 350 m ajettuaan kääntymällä Haramaantielle. Haramaantietä edelleen puoli kilsaa tapahtumapaikalle. Pysäköidään autot Haramaantien alkupäähän ennen tapahtumakeskusta, taaempana tie muuttuu kapeammaksi ja mutkaisemmaksi. Tapahtumapaikalla voi tosin käydä kääntämässä auton jo valmiiksi. Varaparkki Ylämaantien varressa Haramaantien risteyksestä länteen päin. Älkääpä väläytelkö edes Yökuppi-hengessä ylikomisario Pastersteinin onnistuneesti sijoittamaa automaattisen nopeusvalvonnan kameraa Arolan notkossa pari km ennen Ylämaantien risteystä Lahdesta päin tultaessa.

Suunnistuksen lähtöpaikka on tapahtumakeskuksen välittömässä läheisyydessä. Lähdöstä on K-pisteelle matkaa n. 50 m heijastavaa viitoitusta pitkin. Maali on myös ihan tapahtumakeskuksen yhteydessä. Heijastin on tosiaan rastilipun yläreunan tasolla, joteni riippuen mistä korkeudesta katsoo niin se ei välttämättä näy kovin kauas – sitä siinä on ainakin ajateltu. Helpottanee ja nopeuttanee kuitenkin aika paljon rastinottoa.

Kaikki radat lähtevät alkuun radanvarren erittäin kiviseen mutta nopeakulkuiseen kangasmaastoon, joten kannattaa viimeistään heti K-pisteen jälkeen malttaa lueskella karttaa niin pysyy kivikoissa kartalla ja löytyy ensimmäiset rastit mukavasti. Älkää vahingossakaan ajautuko junarata-alueelle vaikka muutama rastipiste on melko lähellä (50m). Hälytyskellojen pitää soida ennen junan siireniä viimeistään siinä vaiheessa, kun on ylittämässä rata-alueen reunassa kulkevaa matalaa luonnonkivi-aitaa – minkäänlaista perustetta siihen ei tosin ole ratojen osalta.

Radat on pyritty suunnittelemaan Yökupin ohjeiden mukaisesti. D-rata tukeutuu vahvasti polku- ja tieverkostoon, mutta halutessaan suunnistaja voi haastaa itseään suorilla reitinvalinnoilla, kuitenkin turvallisesti pysäyttävän tien tai polun tullessa vastaan. Palkintona suorista reitinvalinnoista on huomattavasti lyhyemmät rastivälit verrattuna helpompaan tien tai polun kautta kiertämiseen. C-rata on ohjeen mukaan suunnistuksellisesti vaativahko ja rastivälit melko lyhyitä ja tarkkuutta vaativia, mutta tarvittaessa tie- ja polkuverkostoon sekä sähkölinjoihin voi turvautua – ei kuitenkaan aloittelijoille suositeltava vaihtoehto. A ja B-radoilla oikeanlaisen rytmin löytäminen korostuu vaihtelevassa maastossa, välillä pitää malttaa lukea karttaa huolella mutta monella rastivälillä vauhtiakin on mahdollisuus pitää. Eli ihan normaalia suunnistusta siis.

Maastossa en tehty hiljattain melko paljon hakkuita, mutta niistä on hyvin vähän haittaa suunnistajille. Tämän kesän avohakkuut on päivitetty kartalle ja viimeisimpiä harvennuksia on kartalla vihreällä pystyviivalla, mutta niissäkin kulkukelpoisuus on varsin hyvä. Läheskään kaikkia ajouria ei ole piirretty karttaan, mutta merkitsevämpiä on. Ihan viimeisimmät harvennukset ovat ratojen osalta hyvinkin keskeisellä paikalla ja ne ovat valmistuneet kun ratoja viimeisteltiin, ja näiden puutavarapinot on merkitty karttaan erikoismerkillä X. On kuitenkin mahdollista, että tukkirekka on pinot jo hakenutkin keskiviikkoon mennessä, joten älä hämmenny jos siinä kohtaa ei mitään pöllejä olekaan. Kaiken kaikkiaan maasto on hyväkulkuista ja vauhdikasta, mutta hetkittäin tarkkaa kartanlukua vaativaa etenkin rastipisteitä lähestyessä. Vihreää väriä on kartalla äkkiseltään katsottuna paljon, mutta näillä radoilla se ei ole vallitseva.

Yökupin jälkeen samoilla radoilla on tarjolla omatoimirastit, joten kertausharjoituksiin pääsee halutessaan seuraavina päivinä. Rastiliput ovat loppuviikon ajan maastossa, mutta heijastimet ja leimasimet kerätään jo aiemmin pois.

t. Joonas Karjalainen

0503236785 / jjmkar@gmail.com

Share: